U trendu

Dobitnici Nobele nagrade za mir pozvali na zaštitu žrtava seksualnog nasilja

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, ginekolog iz Konga Denis Mukvege i Nadia Murad iz zajednice Jazida pozvali su danas na ceremoniji uručenja nagrade da se zaštite žrtve seksualnog nasilja i okonča stanje ravnodušnosti prema takvim delima.

Mukvege (63) i mlada Iračanka (25) dobitnici  su nagrade zbog njihove borbe protiv silovanja kao oružja rata. Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, dok je Nadia Murad bila oteta, mučena i silovana u kampu džihadista Islamske države.

Ginekolog je rekao da nisu samo odgovorni počinioci nasilja već i oni „koji skreću pogled“ s takvih dela. „Ako treba da vodimo rat, onda to treba da bude rat protiv ravnodušnosti koja razjeda naše društvo“, rekao je laureat primajuću nagradu.

Istovremeno sa ceremonijom u Oslu, danas se u Stokholmu održava svečanost na kojoj će dobitnicima Nobelove nagrade u drugim disciplinama biti uručene nagrade.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (871.000 evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina – za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za mir.

Švedska akademija koja dodeljuje nagrade, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.