U trendu

Dokumenta pozdravila optužnicu srpskog tužilaštva

ZAGREB – Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću – Dokumenta pozdravila je danas najavu podizanja optužnice srpskog tužilaštva protiv četiri oficira Hrvatske vojske za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, avgusta 1995., jer, kako su saopštili, smatraju da svaki rani zločin mora da bude procesuiran.

„Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati“, navodi se u saopštenju.

Dokumenta je pozvala nadležne hrvatske institucije da što pre dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak.

„Ukoliko optužnica bude potvrđena, zalažemo se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj. Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih krivičnih dela protiv vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju ovog centra.

Ukazuju da se istog dana dogodio još jedan sličan zločin, takođe na području BiH, kada su avioni HRV raketirali drugi krak kolone izbeglica, s područja Korduna i Banije.

Prema njima dostupnim podacima u napadu na kolonu civila u selu Svodna kod Novog Grada/Bosanskog Novog smrtno su stradale najmanje tri osobe: Rade Galogaža (1955.), Marta Galogaža (1935.), Mile Malobabić (1953.) iz Slavskog Polja.

„Navodeći ovaj primer i sećajući se nevinih žrtava, želimo još jednom da podsetimo javnost i relevantne vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih niko nije odgovarao. Time podsećamo i na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima“, poručili su iz Dokumente.

Podsećaju da je Dokumenta još 2012. godine upozoravala da je zločin na Petrovačkoj cesti počinjen i nije istražen.

„Najava tužilaštva Republike Srbije direktna je posledica nevoljnosti hrvatskih vlasti i pravosuđa da se temeljno istraže sve okolnosti ovih događaja i da se eventualna krivična odgovornost za njih nedvosmisleno utvrdi“, stoji u saopštenju.

Dodaju da nakon uspešnog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i pravosudnih reformi koje su uključivale jačanje institucija u istraživanju ratnih zločina, njihovom procesiranju, te razvijanju mehanizama obeštećivanja žrtava, ovaj slučaj predstavlja jedan od jasnih primera kraha ovih nastojanja.

„Republika Hrvatska odnosno njeno pravosuđe propustili su da utvrde ko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt svojih gradna“, kažu iz Dokumente i podsećaju da se ovaj zločin dogodio 7. avgusta 1995. godine oko 10 sati ujutru u selu Bravsko u susednoj Bosni i Hercegovini.

Navode da je život tada izgubilo devet osoba, od toga četvoro dece, dok je veći broj osoba ranjeno.

Ističu da je toga dana dva nadzvučna aviona tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog vazduhopkivstvam 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i severne Dalmacije, koji su tokom vojno-policijske akcija „Oluja“ u strahu napustili svoje domove.

Dodaju da se kolona civila kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mesta Kapljuh u selu Bravsko nadletela dva aviona doletela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske.

Iz Dokumente navode da je u drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno više raketa, i tom prilikom su na mestu poginuli Darinka Drča (1927.) i njeni unuci Jovica Drča (1989.) i Mirjana Dubajić (1974.), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, sestra i brat Nevenka Rajić (1984.) i Žarko Rajić (1986.) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951.) i njegov sin Darko (1982.) iz Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923.) i njegov sin Mirko (1961.) iz Nadina kod Benkovca.

Pozivajući se na izjave svedoka, Dokumenta je saopštila da su u kkoloni bili isključivo civili i da pripadnika bilo kakvih vojnih jedinica nije bilo nigđe u blizini.

„Avioni su kolonu preleteli vrlo nisko i relativno sporo te su piloti bez ikakve sumnje morali da vide da se radi o civilnim vozilima, ženama i deci. Ipak su se, nakon prvog preleta, okrenuli, na povratku raketirali kolonu te naposletku odleteli nazad u pravcu Hrvatske“, navodi se u saopštenju.

Ističu da se ovaj zločin dogodio poslednje dana akcije „Oluja“ kada više nije bilo nikakve realne pretnje za hrvatske jedinice, kao i da je to bilo duboko na teritoriji susedne BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.