U trendu

Dovžan: Otvaranje 4 poglavlja unosi dinamizam u pregovore

BRISEL – Istovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dodatni dinamizam u pregovore o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, izjavio je danas slovenački državni sekretar, Gašper Dovžan, posle Međuvladine konferencije EU-Srbija.

On je, na konferenciji za štampu, izneo zajedničku poziciju EU rekavši da je za EU proširenje ostaje ključni prioritet koji predstavlja strateško investiranje u mir, prosperitet, stabilnost u Evropi.

„Posebno mi je drago što smo se danas složili da otvorimo jedan pregovarački klaster sa Srbijom, što je prvi put. To je važan rezultat u pregovorima i važna demonstracija revidirane metodologije proširenja koja je sada primenjena u praksi“, rekao je Dovžan.

U okviru klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

„Istovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dodatni dinamizam u pregovore u pridruživanju. EU će nastaviti da blisko sarađuje sa Srbijom sa željom da se postigne dalji napredak u procesu pridruživanja“, rekao je zvaničnik Slovenije koja predsedava EU.

On je ocenio da je današnji dijalog bio uspešan i naglasio da srpska vlada još uvek iznosi evropske integracije kao ključni cilj, daje prioritet evropskim reformama i posvećena je tome da u raznim oblastima ostvari napredak.

Kako je dodao, napomenuta je i važnost nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, medijskih sloboda, pročesuiranja i borbe protiv organizovanog kriminala.

„Napredak u oblasti vladavine prave i normalizacija odnosa sa Kosovom
ostaju od ključnog značaja i biće osnov daljih pregovora“, rekao je Dovžan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.