U trendu

DPS odlučan da istraju u bojkotu, Đukanović do daljnjeg na čelu DPS

PODGORICA – Milo Đukanović ostaje do daljnjeg na poziciji predsednika DPS, odlučio je Glavni odbor stranke i najavio bojkot institucija i mirno vanstitucionalno delovanje u okviru tzv. pokreta „Ima nas“, zbog opredeljenja parlamentarne većine da, kako kažu, deluje neustavno i neodustajanja od sprovođenja „ustavnog puča“ kroz primenu Zakona o predsedniku.

„Dok god traje udaljavanje Crne Gore od njenog primarnog strateškog cilja – evropskih integracija – u situaciji u kojoj je ustavni poredak u potpunosti urušen, odlučni smo da ne pružamo legitimitet takvim institucijama sistema i da podržimo svaki vid mirnog vaninstitucionalnog delovanja“, navodi se u stranačkom saopštenju nakon sinoć održane sednice Glavnog odbora, kojoj je predsedavao lider DPS Milo Đukanović.

Glavni odbor je razmatraaktuelnu političku situaciju, rad i ostvareni rezultati u proteklom periodu.

„Glavni odbor je konstatovao nužnost da DPS, kao vodeća i pojedinačno najjača politička snaga u Crnoj Gori, ostane nosilac zaštite vitalnih državnih interesa i promocije principa građanskog društva“, stoji u saopštenju.

Ističe se potreba da se u najkraćem roku izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi ta krovna sudska institucija postala funkcionalna i nada da će ovo pitanje biti prioritet svih političkih subjekata.

GO DPS je, navodi se, „snažno podržao“ pokret „Ima nas“ za koji kažu da je iniciran od civilnog sektora, i podržan od brojnih građanskih partija i aktivista, koji je „nastao kao odgovor na nasilni odnos parlamentarne većine prema Ustavu i temeljnim vrednostima naše države“.

Naveli su ponovo da je jedini demokratski izlaz iz dugotrajuće političke krize – skraćenje mandata Skupštini, kako bi se stvorili uslovi za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora.

„To je jedini način da Crna Gora dobije odgovornu, stabilnu i evropsku vladu, kao preduslov za povratak na evropski put“, navode iz DPS.

Ističu da, imajući u vidu da će na proleće u Crnoj Gori biti održani redovni predsednički, a da su sve izvesniji i vanredni parlamentarni izbori, Glavni odbor, zbog racionalnosti, odlučio da produži rok za neposredni izbor predsednika DPS i drugih stranačkih organa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.