U trendu

„Dragi vođa“ Kim Jong-Il: Bio je čak i luđi od svog sina!

Činilo se kao da Kim Jong-il zrači nečim čudnim. Možda je to bilo zbog njegovog stila odevanja, a možda zbog njegove sposobnosti da na sve stvari gleda bez ijednog osmeha. Koji god bili razlozi, definitivno ne nedostaje smešnih, bizarnih ili čudnih činjenica o Kim Jong-Ilu koje ‘plutaju’ u bespućima Interneta. Iako ga je nasledio u najmanju ruku jednako čudan i ništa manje kontroverzan sin Kim Jong-Un, valja se prisetiti po kakvim je ‘ludostima’ bio poznat njegov otac.

Prema Kim Jong- Ilovoj službenoj biografiji, rođen je 16. februara 1942. u tajnom vojnom kampu na severnokorejskoj planini Baekdu, tokom japanske okupacije, a proroci su najavili njegov ‘dolazak’ ispod dvostruke duge, a na nebu će se pojaviti nova zvezda. Čini se kako je istina puno uverljivija. Naime, prema sovjetskim podacima Kim Jong-Il rođen je u sibirskom selu Vjackoje 1941. godine. Dakle, bivši severnokorejski vođa bio je zapravo – Rus.

https://www.youtube.com/watch?v=BG3jgh8vNfg

Prema satelitskim slikama nekih kuća Kim Jong-Ila (navodno ih je imao 17), čini se kako se ‘Dragi vođa’ jako trudio da ima lude, okretajuće vodoskoke.

Kim Jong-Il je imao veliki strah od letenja, pa je, navodno, uvek putovao u oklopnim privatnim vozovima, a neslužbeno je u jednom takvom i umro. Navodno se i njegov otac, Kim Il-Sung takođe bojao letenja.

Prema navodima jednog od njegovih bivših učitelja, Kim Jong-Il je koristio pamflete kojima je reklamirao lekove za rast. Na taj način je mamio ljude niskog rasta u zamku. Oni bi se prijavili za lek, ali leka nije bilo. Kim ih je zarobio i deportovao na ‘nenaseljena severnokorejska ostrva’ kako bi izbacio njihov genetski kod od Severnokorejaca. Deportovani nikada nisu pronađeni.

Ako je verovati severnokorejskoj nacionalnoj televiziji, Kim Jong-Il bio je najbolji sportista na svetu, ili barem golfer. Naime, 1994. godine ‘Dragi vođa’ je oborio rekord u golfu. Za 11 od 18 rupa bio mu je potreban samo jedan udarac, pa njegov ukupan rezultat od 38 udaraca predstavlja najbolji rezultat u istoriji te igre. A što je najbolje od svega, to je Kim Jong-Ilu bio prvi susret sa golfom, nikada rnaije ga nije igrao. Vest bi zaista bila fascinantna da je prenela bilo koja druga medijska kuća, ali nije.

Prema nekim izveštajima, bivši vođa je podstakao glasine da kiša može da pada na njegov zahtev, zavisno od njegovog raspoloženja tog dana.

Kim Jong-Il bio je veliki filmofil. U svojoj kolekciji imao je više od 20.000 filmova, a navodno su mu najdraži filmovi bili Petak 13., Rambo i Godzila. Kim je 1973. napisao i knjigu ‘O umetnosti filma’, koja je postala priručnik za sve severnokorejske reditelje. Nezadovoljan njihovim filmovima, uzeo je stvar u svoje ruke. Ne, nije snimio film, već je 1978. oteo respektabilni južnokorejski rediteljski bračni par (Šina Sang Oka i Čoija Euna Hija) i prisilio ih da snime remake ‘Godzile’. Njihov film imena ‘Pulgasari’ pojavio se u bioksopima tek kad se par prisilno ponovo oženio 1983. godine nakon godina provedenih u izbegličkom kampu. Uspeli su 1986. godine da pobegnu u Beč, gde su se prijavili u američku ambasadu.

Koliko je voleo filmove pokazuje i njegova sahrana. Naime, njegov ispraćaj u kojem se njegovo telo vozi u crnom pogrebnom vozilu, a uz njega hodaju njegovi najbliži, neodoljivo podseća na američki blokbaster ‘Na vatrenoj liniji’ sa Klint Istvudom.

Kimov mlađi brat Kim Šu-Ra utopio se u bazenu porodične kuće u Pjongjangu kada je imao samo pet godina. Sovjetski mediji izveštavali su kako je mladi budući vođa možda odgovoran za taj incident.

Prema studiji dr. Džerolda Posta, bivšeg psihologa u CIA-i, Kim Jong-Il obožavao je konjak Henesi, koji se u Severnoj Koreji prodaje za oko 630 dolara po boci, što je malo ispod prosečne plate u Severnoj Koreji. Prema dr. Postu, Kim je godišnje pio taj konjak u vrednosti između 650 i 720.000 dolara.

Možda i najbizarnija stvar koja se može pronaći na Internetu o Kim Jong-Ilu je onaj o odlasku u toalet. Naime, prema službenoj biografiji koja je objavljena na državnom vebu Severne Koreje, Kim Jong-Il nije nikada išao u WC, i to zato što ‘Dragi vođa’ za tim nikada nije imao potrebe. Iako se ta informacija nedugo nakon objave skinula sa veba, legenda i dalje ostaje.

Građani Severne Koreje nisu mogli slobodno da koriste mobilne telefone i Internet, ali je Kim Jong-Il za sebe smatrao da je stručnjak. ‘I stručnjak sam za Internet, takođe’, navodno je rekao južnokorejskom predsedniku 2007. ‘U redu je da Internet bude dostupan u industrijskoj zoni, ali doći će do problema ako ga dopustimo i u drugim regijama Severne Koreje’, kazao je tada Kim.

Jedan bivši član Kim Jon-Ilovog osoblja napisao je knjigu u kojoj je rekao da je ‘Dragi vođa’ prisiljavao svoje ljude da uzimaju iste lekove protiv bolova kao i on. Zašto? Zato da ne bi samo on bio zavistan od njih. Inače, Kim Jong-Il je postao zavistan od lekovima nakon što je pretrpeo gadan pad s konja.

Jedan od bivših Kimovih kuvara 2004. godine je izjavio da je njihov vođa razvio istančan ukus za francusko vino, jastoge i – magareće meso.

Među Kim Jong-Ilovim brojnim službenim titulama bile su: Svetleća zvezda Paektu planine; Vodeći zrak Sunca, Dragi vođa, Veliki vođa, Poštovani vođa, Briljantni vođa, Sunce socijalizma, Veliko Sunce Života, Veliki Čovek koji se spustio sa Nebesa, Nepobedivi i uvek trijumfalni general i Najveća inkarnacija revolucionarne bratske ljubavi… Uz brojne titule, kojih je navodno i 50, u Severnoj Koreji službeno postoji i cvet nazvan po ‘Dragom vođi’ – Kimjongilia.

Ako je verovati rođaku Kimove prve supruge, Li Jung Namu, ‘Dragi vođa’ naredio je ženskom osoblju da pregleda svako zrno pirinča koje će pojesti kako bi bio siguran da je standardne dužine, težine i boje.

Severnokorejske novine ‘Minju Joson’ jednom su izvestile da je Kim Jong-Il izumeo ‘gogigyeopbbang’ što je zapravo u prevodu ‘meso između dva parčeta hleba’. Izgradio je i fabrike da prave te ‘gogigyeopbbange’, kako bi nahranio učenike i učitelje. Kako se zna severnokorejski anti-američki stav, nikada nisu želeli da priznaju da je reč o najobičnijim hamburgerima.

Prema jednom izveštaju, Kim je konobarice u restoranima u Pjongjangu koje često posećuju stranci, prisilio da se podvrgnu plastičnim operacijama kako bi izgledale više ‘zapadnjački’.

Planirao je da uzgaja divovske zečeve kako bi rešio problem gladi u Severnoj Koreji. Upozorili su ga da će takvim zečevima još više pogoršati situaciju. Naime, oni daju svega sedam kilograma mesa, a imaju ogroman apetit za šargarepama i krompirima.

Kada se zbog narušenog zdravstvenog stanja morao odreći cigareta, Kim Jong-Il je celu zemlju prisilio da učini isto – zabranio je svima cigarete i duvanske proizvode. Uz to, zabranio je i mobilne telefone, novine, internet i knjige.

Kim Jong-Il imao je jedan potpuno prazan grad, koji mu je služio za propagandu. Kijong-Dong je grad tačno na granici Severne i Južne Koreje. U gradu je mnogo zgrada i stanova koji su obojeni jarkim bojama. Prilikom malo bližeg pogleda može se videti da je reč o betonskim ljušturama koje nemaju ni prozora ni unutrašnjih prostorija. Svetla se na tim zgradama uključuju i gase automatski u unapred zakazanim terminima, a prazne prostorije čisti ekipa za održavanje kako bi gradu dali ‘iluziju aktivnosti’, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.