najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Džon Keri o Srebrenici: Žrtava se treba sećati svakodnevno

Nakon što je Savet bezbednosti UN u sredu odbio da izglasa britansku rezoluciju o Srebrenici, koja bi Srbe označila genocidnim narodom, danas se oglasio i američki državni sekretar Džon Keri.

On je poručio da se srebreničkih žrtava i svih žrtava rata treba sećati ne samo danas, već svakodnevno.

Keri je, povodom 20 godina zločina u Srebrenici, rekao da je to bio “nesavesni zločin protiv čovečnosti” i snažan podsetnik na potrebu da se svet mora suprotstaviti zlu u svakoj formi, te da mora ustati u odbranu ljudskih prava i dostojanstva.

“Oni koji su počinili masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde. A mi se moramo setiti srebreničkih žrtava i svih žrtava rata – ne samo danas, već svakodnevno”, saopštio je Keri, a preneo Glas Amerike.

SAD, kako je navedeno, ostaju pouzdan partner narodu BiH i podržavaju njenu bezbednost kroz primenu Dejtonskog sporazuma, obezbeđuju ekonomsku i tehničku pomoć – od konflikta, preko obnove, do razvoja države.

Cilj SAD je, istakao je Keri, da podrži nastavak progresa ka stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u regionu gde građani mogu da žive u miru sa svojim komšijama i poštuju prava svih.

Poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici SAD iskazuju i svojom odlučnošću da ne dozvole da se takve tragedije ikada ponove.

Ruski veto u Savetu Bezbednosti onemogućio je usvajanje rezolucije o Srebrenici koji, prema tumačenju ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, nije bio konstruktivan, izaziva sukobe i optužuje samo jedan narod za taj zločin.

Srbi, inače, nikada nisu negirali da se u Srebrenici dogodio zločin.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike