U trendu

Efendić odgovorio Izetbegoviću o formiranju vlade FBiH

SARAJEVO – Predsednik Stranke za BiH Semir Efendić reagovao je na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji kaže da su sve šanse da će na kraju „SBiH i NES stati na stranu SDA“ kada je reč o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i poručije da ne zna na čemu lider SDA zasniva ovu izjavu.

„Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu da očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na nivou FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rešavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu“, naveo je Efendić.

Šest meseci od oktobarskih opštih izbora Federacija BiH još nema formiranu vladu, dok je vlast na nivou Republike Srbije i BiH odavno formirana.

On kaže da jedan od potpredsednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmena Ustava i izbornog zakona od visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti.

„On (Izetbegović) se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmene Ustava to su mu nažalost omogućile. Naš stav je da imenovanje vlade treba biti rešeno identično kao i na državnom nivou gde vladu imenuje Predstavnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja“, naveo je Efendić.

Dodao je da identičan princip treba biti primenjen i u Federaciji BiH.

„O imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju predsednik i potpredsednici Federacije BiH kada oni uopšte nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gđe građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati“, zaključio je Efendić, preneo je sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.