U trendu

Egipatski ekstremisti borbu protiv vlasti okrenuli protiv stranih turista

Sprečen samoubilački napad na jedan od najposećenijih hramova u Egiptu ukazuje na to da su ekstremisti izgleda promenili strategiju za rušenje vlasti te su se okrenuli protiv stranaca jer je vlastima stalo da privuku turiste i strane investicije, navodi agencija Frans pres u analizi.

Od svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Mursija u julu 2013. i opsežne akcije vlasti protiv njegovih pristalica, ekstremističke grupe izvele su brojne napade koji su bili upereni isključivo protiv snaga bezbednosti.

Stručnjaci su međutim predvideli da će oni brzo promeniti strategiju kad vide da ti napadi, u kojima je ubijeno na stotine policajaca i vojnika, ne mogu da oslabe vlast Abdela Fataha al-Sisija. Posebno što u Egipat stižu milioni dolara pomoći zalivskih monarhija i obećanja stranih firmi o unosnim ugovorima.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad u sredu, ali je više stručnjaka ukazalo da ima ekstremističke osobine.

Na ulazu u hram Karnak u Luksoru policajci su u sredu zaustavili tri napadača. Jedan se digao u vazduh, a policija je ubila ili ranila drugu dvojicu koji su bili teško naoružani.

Preko 600 turista bilo je u hramu, a samo dva policajca i dva egipatska civila su lakše ranjena.

Policija je izbegla masakr poput onog u Garisi u Keniji – 148 mrtvih na univerzitetu u aprilu, ili u muzeju Bardo u Tunisu – 21 turista ubijen u martu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.