U trendu

Eide:Kipar blizu sporazuma, ali zabrinut sam

Specijalni savetnik UN za Kipar Espen Bart Eide izjavio je danas u Atini da Kipar ostaje „veoma, veoma blizu“ sporazuma o ponovnom ujedinjenju etnički podeljenog ostrva, uprkos neuspelim pregovorima održanim prošle nedelje.

Eide je kazao da su dosadašnji razgovori doneli mogućnost federalnog ujedinjenja bliže nego ikada pre, od podele ostrva 1974. godine, prenosi AP.

„Mi smo, u stvari veoma, veoma blizu, u stvari bliže nego što ljudi mogu da razumeju“, rekao je Eide, nakon sastanka sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom.

Eide će u toku dana otputovati i u Ankaru, kako bi obezbedio podršku neophodnu za ponovno započinjanje pregovora.

„Ali neću pitati (lidere Grčke i Turske) da vrše bilo kakav pritisak. Želim da podelim sa njima da sam zabrinut . Zabrinutiji sam više nego ikada u poslednje tri godine da je proces u ozbiljnom problemu“, rekao je Eide.

Prema njegovim rečima, o najmanje pet do šest problema, lideri su razgovarali u četiri oka.

„Preostaju nam pitanja bezbednosti i garancija“, rekao je on objašnjavajući da su se lideri kiparskih Grka i Turaka Nikos Anastadijades i Mustafa Akinči složili oko većine pitanja neophodnih za sklapanje sporazuma.

Eide je u petak otkazao razgovore sa Anastadijadesom i Akinčijem, jer nisu uspeli da pronađu „zajednički jezik“ povodom sazivanja završnog samita čili je cilj sveobuhvatni sporazum o ponovnom ujedinjenju ostrva, a imali su i različite stavove o prisustvu 35.000 turskih vojnika na ostrvu.

Kipar je od 1974. godine podeljen, kadaje Turska izvršila invaziju nakon državnog udara od strane pristalica unije sa Grčkom.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju počeli su pre dve godine i napravljen je značajan napredak, ali su zapeli po pitanju aranžmana iz oblasti bezbednosti i toga sa koliko teritorije će upravljati svaka strana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.