U trendu

Erdogan i Bozdag pred Tribunalom zbog nepoštovanja suda?

Advokat Piter Robinson zatražio je danas od Predsednika Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova u Hagu Teodora Merona da razmisli o pokretanju postupka protiv predsednika Turske Redžepa Erdogana i turskog ministra pravde Bekira Bozdaga zbog nepoštovanja suda, jer u pritvoru drže sudiju žalbenog veća tog Mehanizma, koji treba da odlučuje u postupku za reviziju protiv njegovog klijenta.

Robinson, naime, zastupa nekadašnjeg političara iz Ruande Ngirabatvarea u postupku za reviziju presude kojom je osuđen zbog genocida na 35 godina zatvora, a sudija Mehanizma Aydin Sefa Akay je u pritivoru u Turskoj od septembra prošle godine povodom navodnih sumnji povezanih sa julskim događajima uperenih protiv ustavnog uređenja u Turskoj.

U svom podnesku Robinson je ukazao da su Erdogan i Bozdaga neopravdano izbegli da postupe po nalogu haškog Mehanizma iz januara ove godine da sudiju Akay-a puste iz pritvora, dok je za to vreme Ngirabatware i dalje u zatvoru na izdržavanju kazne.

„Erdogan i Bozdag su se umešali u sprovođenje pravde Mehanizma sprečavajući održavanje sednice povodom zahteva Ngirabatwarea za reviziju presude. Oni tako prolongiraju njegov boravak u zatvoru za zločin koji nije počinio. Time su izvršili krivično delo nepoštovanje suda“, naveo je Robinson koji je sprskoj javnosti poznat i kao branilac Radovana Karadžića.

Ukoliko dođe do poketanja postupka protiv Erdogana i Bozdaga, to bi bio prvi postupak protiv zvaničnika neke države zbog nepoštovanja odluka Tribunala, naveo je Robinskon podsetivši da je u ovom slučaju država prvi put uhapsila sudiju sa diplomatskim imunitetom i odbila da ga pusti na slobodu.

„Pretnje po nezavisnost pravosuđa i mešanje u sudsku administraciju u ovom slučaju se mnogo razlikuju od propusta da se uhapse begunci ili dostavi dokumentacija“, napomenuo je Robinson.

Predsednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova u Hagu Teodor Meron nedavno je saopštio da će obavestiti Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija da Turska nije postupila po njegovom nalogu da obustavi sve postupke protiv turskog sudije Aydin Sefa Akay, koji je član žalbenog veća Mehanizma, kao i da mu ukine pritvor.

Meron je tada naveo da Turska ometa rad suda u Hagu jer onemogućava sudiji da postupa u predmetima u kojima je zadužen i ugrožava njegovu nezavisnost, te da će o tome obavestiti Savet Bezbednosti UN, koji je osnivač suda.

Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova je 31. januara ove godine naložio Vladi Turske da obustavi sve postupke protiv sudije Akay, da preduzme sve neophodne mere da obezbedi hitno puštanje sudije iz pritvora a najkasnije do 14. februara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike