U trendu

EU i Japan potvrdili strateško partnerstvo

BRISEL, 27. maja ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, sastali su se danas putem video konferencije sa premijerom Japana, Jošihide Sugom.

Na 27. samitu EU-Japan osnovana je Zelena alijansa, prva takva bilateralna inicijativa između EU i partnerske zemlje, čiji je cilj ubrzavanje akcija za borbu protiv klimatskih promena.

Lideri EU i Japana u zajedničkoj izjavi obavezali su se na nastavak bliskog i sveobuhvatnog partnerstva, zasnovanog na ”zajedničkim interesima i vrednostima slobode, poštovanja ljudskih prava, demokratije, vladavine zakona, slobodne i poštene trgovine”.

Naglašeno je i zajedničko insitiranje na multilateralizimu i međunarodnom pravnom poretku.

”EU će nastaviti da podržava napore u borbi protiv pandemije, uključujući izvoz izvoza vakcina. Znak solidarnosti i znak prijateljstva sa Japanom je činjenica da je do sada Evropska unija odobrila više od 100 miliona doza za izvoz u Japan. To je približno dovoljno za vakcinaciju 40% populacije”, izjavila je fon der Lajen.

U polju međunarodnih odnosa, EU i Japan su ponovili zajedničku podršku miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu i očuvanju Iranskog nuklearnog sporazuma.

Najavljena je bliska ”konsultacij i kooordinacija” oko pitanja Avganistana, Belorusije, Mjanmara, Ukrajine, bliskoistočnog mirovniog procesa, Sirije i Libije, kao i ”razmena mišljenja” oko odnosa sa Kinom i Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.