U trendu

EU: Iran još nije spreman za obnovu pregovora u Beču

BRISEL – Iran još nije spreman za povratak na pregovore sa svetskim silama o svom nuklearnom programu, a njegov novi pregovarački tim želi da razgovara o tekstovima koji će biti predstavljeni kada se sastane sa EU u Briselu u narednih nekoliko nedelja, izjavio je danas jedan visoki zvaničnik EU.

„Još nisu spremni za angažman u Beču“, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik, dodajući da veruje da je Teheran „apsolutno odlučan da se vrati u Beč i okonča pregovore”, prenosi agencija Rojters.

Iran je više puta ponovio da će se „pregovorima vratiti“, ali nije dao konretan vremenski okvir, naveo je taj zvaničnik.

Zapadne diplomate su se nadale da bi se pregovori u Beču mogli nastaviti pre kraja oktobra.

Politički direktor EU Enrike Mora, glavni koordinator za razgovore, boravio je juče u Teheranu kako bi se sastao sa članovima iranskog nuklearnog pregovaračkog tima, četiri meseca nakon što su prekinuti razgovori između Irana i svetskih sila.

Nakon posete More, iranski ministar spoljnih poslova je izjavio da će u narednih nekoliko dana imati razgovore sa EU u Briselu.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi do sada je odbijao da obnovi indirektne razgovore sa Sjedinjenim Državama u Beču u vezi s tim da se obe strane vrate na poštovanje sporazuma, u sklopu kojeg bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Diplomate iz Francuske, Britanije i Nemačke, koje su potpisnice sporazuma zajedno sa Kinom i Rusijom, rekle su uoči Morove posete da ona dolazi u ključnom trenutku, dok je yvanični Vašington saopštio da je vremena sve manje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.