U trendu

EU još bez termina za nastavak dijaloga, Kurti igra čudnu igr

BRISEL, 7. aprila ( Tanjug) – EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na tzv Kosovu, ne može da da navede vremenki okvir u kome se očekuje nastavak pregovora, saznaje Tanjug u Briselu.

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak dijaloga zavsi prevashodno od ”spremnosti obe strane” uz ocenu da novoizabrani premijer Kosova, Aljbin Kurti, ”igra cudnu igru”.

”Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svešcu o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvanicnicma”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajcka Beogradu i Prištini, pocetkom marta, najvaljeno je da ce se dijalog nastaviti ” u aprilu ili maju, odnosno odmah formiranju vlasti u Prištini.

I pored formiranih institucija u Prištini, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu nece doci pre maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

”EU zvanicnici u svim svojim porukama Prištini insistiraju na važnosti nastavka dijaloga. To ce se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima”, kažu izvori Tanjuga.

Sa druge starane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga, bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najverovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU – Srbija.
”I na taj nacin bi se Prištini dalo do znanja da ce Beograd napredovati dok ce oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom ostati blokirani na EU putu ”, navode u Briselu.

Dodaje se da EU ocekuje da i javnost na Kosovu shvati proruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak celokupnog društva i da izvrši dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje gradana za boljom evropskom buducnošcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.