EU zatvara misiju Sofija u Sredozemlju i pokreće kontrolu embarga oružja u Libiji

Ministri EU dogovorili su se danas da okončaju Operaciju Sofija, pomorsku misiju EU u Sredozemlju i pokrenu novu operaciju usmerenu više ka kontroli UN embarga na oružje oko Libije, rekao je luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn.

„Operacija Sofija je zatvorena, gotova“, rekao je Aselborn novinarima u Briselu na margini sastanka ministara spoljnih poslova Unije.

On je rekao da je postignut „politički dogovor“ da se zatvori ta operacija pokrenuta 2015. da suzbije krijumčarenje migranata preko Sredozemlja, kada joj istekne mandat u martu.

Aselborn je rekao da pravni tekst koji definiše tačne zadatke nove misije tek treba da usaglase stručnjaci. Ideja je da se nova operacija prebaci dalje od uobičajenih pomorskih ruta koje koriste migranti koji napuštaju Libiju u potrazi za boljim životom u Evropi.

Glavni cilj operacije, koja još nije dobila ime, biće nadzor embarga na oružje.

„Ako nema oružja, nema rata. Ima hiljade i hiljade komada oružja u Libiji“, rekao je on.

Po njegovim rečima nova operacija će imati tri nivoa, vazdušni, satelitski i pomorski.

Ukoliko visoki predstavnik EU za spojlnu politiku i bezbednost Žozep Borel bude smatrao da migrante privlači nova misija u nadi da će ih ti brodovi pokupiti pomorski objekti će biti povučeni iz date oblasti.

„EU će rasporediti brodove na istoku od Libije da spreči trgovinu oružjem, ali ukoliko ta misija bude izazvala priliv migrantskih brodova, ona će biti zaustavljena“, rekao je šef italijanske diplomatije Luidji di Majo, prenosi agencija Frans pres.

Pomorska misija EU Sofija pokrenuta je 2015. godine usred talasa migracija preko mora iz Severne Afrike za Evropu. Cilj joj je bio da se suzbiju krijumčari migranata i da se osigura sprovodjenje UN embarga na oružje u ratom razorenoj Libiji, koji se redovno krši.

Medjutim tenzije medju EU zemljama oko toga kako raspodeliti migrante pokupljene na moru i tvrdnji da prisustvo brodova može samo da ohrabri krijumčare naveli su Italiju da blokira dalje rasporedjivanje brodova prošle godine. Ta misija sada skoro isključivo koristi avione i dronove. Austrija se takodje usprotivila vraćanju ratnih brodova.

Libija je u previranju od 2011. kada je u gradjanskom ratu svrgnut i ubijen dugogodišnji vodja Muamer Gadafi. Borbe izmedju frakcija u zemlji pojačane su prošle godine.

Slaba libijska vlada koju priznaju UN sada drži glavni grad Tripoli i deo zapada zemlje, a nju podržava Turska koja je nedavno poslala hiljade vojnika u Libiju, i u manjem obimu je podržavaju Katar, Italija i lokalne paravojne grupe.

Sa druge strane rivalska vlada na istoku koja podržava generala Kalifu Haftara čije snage su u aprilu prošle godine pokrenule ofanzivu da zauzmu Tripoli. Njih podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.