U trendu

Evropski revizori: Migrantski centri pretrpani

Centri za migrante u Grčkoj i Italiji su pretrpani i hitno im je potrebno više stručnih lica, pre svega onih za pomoć deci, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropskog revizorskog suda.

Potrebna su još dva centra kao „žarišne tačke“ za procesuiranje migranata i Italiji, a uslovi u takvim objektima u Grčkoj moraju biti poboljšani, dodaje se u izveštaju.

Evropski revizori navode da u Grčkoj i dalje više migranata stiže žarišne tačke nego što ih napušta, zbog čega su one ozbiljno pretrpane. Neka deca su držana u „restriktivnim uslovima“ više od tri meseca, navodi AP.

Evropski rezivorski sud napominje da su „žarišne tačke“ u Grčkoj i Italiji napravljene da procesuiraju oko 8.000 ljudi, ali da rutinski imaju p osla sa 15.000-16.000 migranata.

U saopštenju revizora podseća se da je u maju 2015. Evropska komisija uvela novi pristup na temelju „žarišnih tačaka“ kako bi pomogla Grčkoj i Italiji da se suoče sa iznenadnim dramatičnim povećanjem broja nezakonitih migranata koji pristižu na njihove spoljne granice.

U izveštaju se iznosi zaključak da se pristupom na temelju „žarišnih tačaka“ u obema zemljama zajamčila pravilna identifikacija, registracija i uzimanje otisaka prstiju većine migranata pristiglih 2016. godine, kao i provera njihovih podataka u relevantnim bezbednosnim bazama podataka.

Međutim, uprkos znatnoj podršci EU, prihvatni objekti na kraju 2016. u Italiji i Grčkoj još nisu bili prikladni. Takođe, nedostajalo je prikladnih objekata za smeštaj i obradu maloletnika bez pratnje u skladu sa međunarodnim standardima.

U okviru pristupa na temelju „žarišnih tačaka“ migrante je takođe potrebno uputiti na odgovarajuće dalje postupanje, to jest na podnošenje zahteva za azil u predmetnoj državi članici, premcštanje u drugu državu članicu ili povratak u zemlju porekla. Dalje postupanje često je sporo i obeleženo raznim zastojima, što može nepovoljno uticati na delovanje žarišnih tačaka, kažu revizori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.