U trendu

FBI istražuje umešanost Rusije u hakovanje mejlova

Šef izborne kampanje Hilari Klinton rekao je da Federalni istražni biro (FBI) istražuje moguću umešanost Rusije u hakovanje na hiljade njegovih privatnih mejlova za šta postoji mogućnost da su unapred znali u suparničkom taboru Donalda Trampa.

Ukoliko se ovi navodi Džona Podeste potvrde kao tačni, to će ukazati na vezu Rusije i američke predsedničke kampanje, navodi agencija AP.

Podesta navodi da je centralna figura ove priče Rodžer Stoun – dugogodišnji Trampov savetnik – za kog se navodi da je bio u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

„Smatram da je razumno za pretpostaviti, ili zaključiti, da su Stoun iz izborne kampanje Trampa unapred bili upozoreni na to šta će Asanž da uradi“, rekao je novinarima Podesta.

Stoun je odmah odbacio ove optužbe, navodeći da su one „netačne i neosnovane“.

Demanti je stigao i od ruskog ambasadora u SAD Sergeja Kisljaka.

„Pažljivo pratimo izbornu kampanju u zemlji. Ne mešamo se u unutrašnje stvari SAD, ni saopštenjima, niti elektronskim ili nekim drugim sredstvima“, istakao je ruski ambasador na predavanju u Vašingtonu.

Vikiliks je nedavno u dva navrata objavio hakovane međlove Podeste, u kojima se često pominju bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegove vanbračne afere.

U tim hakovanim mejlovima ljudi bliski Bilu i Hilari Klinton predlažu da bivši predsednik zbog vanbračnih afera bude manje uključen u predsedničku kampanju svoje supruge, preneo je RT.

U mejlovima se ne navodi puno ime Bila Klintona, već skraćenica WJC, što su prva slova njegovog punog imena – Vilijam Džeferson Klinton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.