U trendu

Fild: Britanija ostaje čvrst prijatelj BiH

SARAJEVO – Metju Fild, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Severne Irske u Sarajevu, čija zemlja sutra konačno napušta Evropsku uniju, poručio je da će i nakon Bregzita Velika Britanija ostati čvrst prijatelj BiH.

„Velika Britanija napušta EU. Time će se provesti odluka donesena pre tri godine na referendumu. Bregzit je bio demokratski izbor. Poštujemo izbor ljudi u BiH koji su se odlučili za EU“, rekao je Fild.

U intervjuu za srajevsko Oslobođenje, upitan može li Velika Britanija u novoj konstalaciji odnosa, održati takvu ili sličnu ulogu, Fild odgovara potvrdno.

„Apsolutno da. Naša podrška uvek treba da bude praktična. Stalno ljude u BiH pitam da mi kažu šta mi treba da uradimo i trudim se da delujemo. Šta to znači konkretno? Poboljšanje javnih usluga. To je prioritet i građana u BiH i naš, uključujući obrazovanje, javni transport i druge javne usluge. Poboljšanje poslovnog okruženja, što je veoma važno za investicije. Moramo poboljšati klimu za biznis“, rekao je Fild.

Istakao je da su britanske kompanije već prisutne u BiH, ali da bi lično voleo da ih je više.

„Mislim da je direktan let veliki korak u tom smislu. Videćemo više posetilaca iz Velike Britanije i to je dobro za poboljšanje biznis-veza“, rekao je, između ostalog, britanski ambasador u Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.