U trendu

Francuska: Priznanje Rijada je pomak,ali treba rasvetliti sve

PARIZ – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je priznanje Saudijske Arabije da je novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu „dobrodošao napredak“, ali je pozvao tu kraljevinu da sprovede punu i transparentnu istragu.

„Primećujem da su saudijske vlasti promenile taktiku, priznale činjenice i prihvatile izvesnu odgovornost, tako da postižemo napredak. Ali, stvar se mora u potpunosti rasvetliti“, rekao je Le Mer televiziji Frans 3.

Kako će se bilateralni odnosi dalje razvijati, zaključio je francuski ministar, „zavisiće od načina na koji istina bude izneta u javnost, istraga vođena i rezultati utvrđeni“, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je juče prvi put priznala da je Kašogi, saudijski novinar koji je kritički pisao o princu prestolonasledniku te zemlje, ubijen u tuči u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijske vlasti su sve do juče negirale bilo kakvu umešanost u slučaj Kašogija, kome se trag izgubio 2. oktobra, nakon što je ušao u konzulat radi dokumenata potrebna za venčanje s turskom verenicom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.