Francuski ambasador: Savet bezbednosti UN mobilisan zbog Pjongjanga

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je „mobilisan“ i jednoglasan o potrebi da se Severna Koreja odrekne nuklearnog programa, saopštio je jutros francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Govoreći u sedištu UN posle neuspešne raketne probe Severne Koreje, Delatr je rekao da iako postoje „nijanse“ u mišljenju članova Saveta bezbednosti po pitanju politike, da postoji jednoglasnost o potrebi da Severna Koreja odustane od nuklearnog oružja.

Severna Koreja lansirala je rano jutros po lokalnom vremenu balističku raketu, nekoliko sati posle ministarskog sastanka Saveta bezbednosti o oružju Pjongjanga. Zvaničnici Severne Koreje bojkotovali su sastanak kojim je predsedavao američki državni sekretar Reks Tilerson.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson prethodno je na sastanku Saveta bezbednosti zatražio uvodjenje novih sankcija Severnoj Koreji i rekao da bi bilo „katastrofalno“ ukoliko se ne deluje protiv njenog nuklearnog programa.

Južna Koreja je saopštila da severnokorejsko lansiranje balističke rakete srednjeg dometa očigledno nije bilo uspešno, i da je to je treća neuspešna raketna proba Pjongjanga u aprilu.

Seul dodaje da još nije utvrdjeno koji tip rakete je ispalila Severna Koreja.

Japan je protestovao zbog severnokorejskog lansiranja rakete, navodeći da je „nova provokacija“ Pjongjanga neprihvatljiva.

Američki predsednik Donald Tramp naveo je na društvenoj mreži Tviter da „Severna Koreja nije poštovala želje Kine i njegovog veoma cenjenog predsednika kada je danas lansirala, mada bezuspešno, raketu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.