Frapantni podaci: Svaka osma Francuskinja bila silovana bar jednom

Prema najnovijoj studiji koju je sprovela Fondacija „Žan Žores“, oko četiri miliona žena u Francuskoj, što je 12 odsto od ženske populacije, najmanje je jednom u životu bilo silovano.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, ta studija koja je danas objavljena, takođe pokazuje da je 43 odsto Francuskinja bilo izloženo seksualnom dodirivanju bez pristanka.

Kao i u mnogim drugim zemljama, u Francuskoj je proteklih meseci veliki broj žena na društvenim mrežama progovorio o svojim iskustvima po pitanju seksualnog zlostavljanja, a sve to usled kampanje koja je pokrenuta zbog optužbi za silovanje protiv holivudskog mogula Harvija Vajnštajna u oktobru prošle godine.

Francuskinje su svoja iskustva podelile na društvenim mrežama uz haštag „ocinkari svoju svinju“ (Balance ton porc).

Cilj ovog istraživanja, sprovedenog na uzorku od 2.000 žena bio je, kako je navedeno, da proceni stepen seksualnog uznemiravanja i nasilja u Francuskoj.

Pored 12 odsto koje tvrde da su bile silovane, 58 odsto aketiranih izjavilo je da je bilo izloženo uznemirujućim predlozima, a njih 43 odsto „seksualnom dodirivanju bez pristanka“, navodi se u studiji i dodaje da je većina žena koja je prijavila takva ponašnja, iskusila to više puta.

Ovaj izveštaj naglašava „teške i dugoročne posledice koje proživljavaju žrtve“.

Međutim, kako BBC navodi, pokret „Ocinkari svoju svinju“ pokrenuo je nacionalnu debatu po pitanju šta podrazumeva zlostavljanje.

Prošlog meseca francuska glumica Katrin Denev bila je jedna od 100 žena koje su u otvorenom pismu poručile da je taj pokret otišao predaleko.

U tom pismu upozorava se na novu vrstu „puritanizma“ i insistira na tome da muškarci treba da budu „slobodni da dosađuju ženama“.

„Silovanje je zločin, ali pokušati da zavedete nekoga, čak i ako ste uporni i nespretni, nije, niti je šovinistički napad kada su muškarci džentlmeni“, poručila je Denev.

Ona je kasnije odala priznanje žrtvama zlostavljanja i pojasnila da iznošenje njenog stava nije značilo odbrana zlostavljanja.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Drda

    Ma idi bre. Ne smes da zagrlis koleginicu ili rodjaku ako vidis da im je tesko i da im treba podrska. Mozda ispadne trapavo pa joj pritisnes grudi ili dodirnes struk, guzu… odmah jr sumnjivo, mozda imas neke seksualne namerem Ili da neko slatko dete pomilujes po kosi sav raznezen od njegove nespretnosti i ljupkosti. Neee, neko ce u tebi videti pedofila. Tako gledaju samo ljudi sa bolesnim mozgom koji su sami takvi. Normalan covek ce uvek ispravno da tumacivtakav gest.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike