Gardijan: Američka administracija zabranjuje termin klimatske promene

Zaposlenima u američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) rečeno je da izbegavaju termin klimatske promene i da umesto toga u svom radu koriste termin „vremenski ekstremi“, piše danas Gardijan.

Prepiska zaposlenih u Službi zaštite prirodnih resursa (NRCS), dela Ministarstva poljoprivrede koje se bavi zaštitom zemljišta, pokazuje da administracija Donalda Trampa pokušava da promeni jezik koji neki zaposleni koriste kada govore o klimatskim promenama, navodi britanski list.

Direktorka zadužena za zdravlje zemljišta Bjanka Mebijus-Klun poslala je zaposlenima listu termina za izbegavanje i njihove zamene.

Na listi termina koje ne treba koristiti nalaze se: „klimatske promene“ koje treba zameniti „vremenskim ekstremom“, „prilagodjavanje klimatskim promenama“ umesto koga će se ubuduće koristiti „otpornost na vremenske ekstreme“.

Još jedan od termina koji zaposleni neće smeti da koriste su „smanjenje štetnih gasova“, a umesto njega će se koristi termin „stvaranje organskih materija u tlu“.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u junu da se Amerika povlači iz Pariskog sporazuma o klimi.

Pariski sporazum obavezuje SAD i 187 drugih zemalja da globalne temperature drže ispod nivoa od dva stepena Celzijusa iznad nivoa predindustrijskog doba i da rade na njihovom ograničenju čak i više, maksimalno do 1,5 stepena iznad tog nivoa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike