U trendu

Građani Venecuele danas glasaju na lokalnim izborima

KARAKAS – Građani Venecuele izlaze danas na birališta za lokalne i regionalne organe vlasti, što je veliki izazov kako za izborni sistem, tako i za opozicione političare, jer se nadmeću za glasove protiv političke strukture predsednika Nikolasa Madura.

Glasaće se za više od 3.000 guvernera država, gradonačelnika i gradskih veća širom zemlje pogođene dugotrajnom recesijom i hiperinflacijom, prenosi Rojters.

Opozicioni političari bojkotovali su predsedničke i parlamentarne izbore 2018. i 2020. godne, optužujući vladu Nikolasa Madura za izbornu prevaru.

Ukoliko opozicija izgubi četiri države od ukupno 23 u kojima su 2017. godine njeni kandidati osvojili izbore za guvernere, nedostajala bi joj baza da pokrene kampanju za predsedničke izbore koji bi trebalo da budu održani 2024. godine.

Tokom ovih izbora na probi će biti nepristrasnost venecuelanske izborne komisije u kojoj su od maja i dvojica opozicionih predstavnika, zbog čega se smatra da je njen sastav sada najuravnoteženiji u poslednjih 17 godina.

Regionalne izbore će nadgledati više od 130 međunarodnih posmatrača, uglavnom iz Evropske unije, čime se udovoljilo dugogodišnjim zahtevima oponenata predsednika Nikolasa Madura.

Ovo će biti i prvi put u poslednje četiri godine da će glavne opozicione stranke učestvovati na izborima.

Više od 21 milion građana Venecuele ima pravo glasa u preko 3.000 izbornih jedinica, a više od 70.000 kandidata učestvuje u izbornoj trci, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.