U trendu

Gradonačelnik Ankare: Napad usmeren na narušavanje odnosa

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček izjavio je da smrtonosni napad koji je danas izveden na ambasadora Rusije u Turskoj predstavlja pokušaj narušavanja odnosa između Rusije i Turske.

Gokček je to rekao novinarima ispred bolnice u koju je prebačen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, nakon što je pogođen mecima iz pištolja na otvaranju izložbe fotografija „Rusija očima Turaka“ u galeriji u Ankari, javlja Rojters.

Karlov je umro od posledica ranjavanja, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turske vlasti su, posle napada koji je u poznatoj galeriji izveo nepoznati napadač u odelu i kravati, pojačale bezbednost u okolini ruske ambasade u turskoj prestonici, javlja Rojters.

Napad se dogodio u poznatoj galeriji „Čagdas Sanatlar Merkezi“ u četvrti Čankaja, gde se nalazi većina stranih ambasada, uključujući rusku.

Sputnjik ukazuje da je do napada došlo samo dan pre najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua u Moskvu, gde bi sa ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji.

Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Alepu, iako Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u evakuaciji građana iz tog sirijskog grada, navodi AFP.

Rojters ocenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika „prelivanja“ sirijskog sukoba u Tursku, podsećajući da su odnosi između Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju suprotstavljene strane.

Sojlu: Teroristički napad na odnose Rusije i Turske

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je danas da je ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova bilo „teroristički napad na odnose Rusije i Turske“.

On je dodao da je to ubistvo „veoma rastužilo tursku naciju“, i to u vreme kada se odnosi Turske i Rusije unapređuju, prenosi Rojters.

Sojlu je kazao da je troje povređenih u atentatu pušteno kućama i da njihove povrede nisu ozbiljne.

Kako se navodi, Sojlu je potvrdio da je atentator bio zaposlen u policiji Ankare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.