U trendu

Grbin: „Za dom spremni“ je zločinački pozdrav

ZAGREB – Lider najuticajnije opozicione SDP Peđa Grbin kaže da je vlada premijera Andreja Plenkovića isključivi krivac što danas u Jasenovcu nije položen zajednički venac državnog vrha i predstavnika naroda žrtava, odnosno što komemoracija u Spomen parku nije bila u jednoj koloni i poručio da dvostrukih konotacija nema – „za dom spreni“ je zločinački pozdrav.

“Nažalost to se ponavlja, ponavlja se pre svega zbog stava vlade oko nekažnjavanja veličanja ustaškog režima. Svi danas ovde šalju poruke da se dogodio strašan zločin, a ostala 364 dana Vlada RH ne preduzima ništa da bi sankcionirala one koji taj zločin veličaju“, rekao je Grbin za zagrebačku N1 tv.

Zato je kaže predložio da se zakon dopuni da se to kažnjava.

„Smatram da je danas vreme da i u Hrvatskoj kažemo da je dosta. Za to u Hrvatskoj može i mora biti snage”, rekao je Grbin.

Predsednik Zoran Milanović rekao je da je pozvao vladu u zajedničku kolonu, a premijer Andrej Plenković da nema potrebe za glumom, da se zna da su odnosi narušeni.

“Pokazatelj je da niti danas, kada obeležavamo mesto gde su na najgnusniji način ubijene hiljade ljudi jer su bili druge vere, nacije, političke opcije, iz vlade nisu u stanju da smognu snage i da kažu – da moramo biti skupa“, rekako je Grbin.

Dodao je, međutim, da i sutra moramo napraviti ono što je nužno da se ta razedinjenost smanji.

„Na dušu svakome ko je i ovaj dan iskoristio za politizaciju”, kazao je Grbin i dodao:

“Ljudi, odbili ste da učestvujete, pokazali ste šta mislite o žrtvama, šta misite o onima koji s hitlerskim brčićima dižu desnicu i pokazuju da u Hrvatskoj i danas postoji duh onih koji su klali, a vlada nije spremna da učini ništa da takve stvari spreči“

Ako je, kaže, SDP pogrešio što nije taj problem rešio kad je bio na vlasti, nije li to onda još razlog više da danas neko to promeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.