U trendu

Gucatija čeka prebacivanje u pritvorsku jedinicu u Hagu

HAG – Specijalizovano tužilaštvo u Hagu potvrdilo je danas da je na Kosovu uhapšen predsednik Udruženja veterana tzv. OVK Hisni Gucati i to na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Očekuje se da u skladu sa nalogom, on uskoro bude izručen Hagu i smešten i pritvorsku jedinicu, gde je juče sproveden i nekadašnji komadant u tzv. OVK Salih Mustafa.

Na sajtu Specijalizovanih veća ukazano je da je u skladu sa Zakonom policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova.

Pored toga, Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđeno je da se sprovodi u pritvor lice za koje su Specijalizovana veća izdala nalog za hapšenje.

U skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obezbedila je operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će Nove informacije o ovom predmetu biti dostavljene u narednom periodu.

Specijalizovani tužilac pre dva dana je najavio da će procesuirati osobe koje su učestovale u objavljivanju medijima dokumentacije iz tužilaštva, među kojima su i imena svedoka i žrtava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.