Hirošima obeležava 73 godine od atomskog bombardovanja

TOKIO – Hirošima danas obeležava 73 godine od atomskog bombardovanja, tužnom ceremonijom u znak sećanja na žrtve, a japanske vlasti su pozvale na eliminisanje nuklearnog oružja, u trenutku kada se ta zemlja nada denuklearizaciji Severne Koreje.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui opisao je, u svom obraćanju povodom godišnjice, paklene prizore koje je snažna eksplozija ostavila iza sebe na današnji dan 1945. godine, kao i agoniju kroz koju su žrtve prošle, prenosi AP.

On je, govoreći u Memorijalnom parku mira, izrazio zabrinutost zbog pooštravanja egocentričnih politika u svetu i upozorio na nuklearno zastrašivanje kao pretnju po globalnu bezbednost.

Macui je pozvao svetske lidere da nepokolebljivo rade na eliminisanju nuklearnog oružja iz sveta.

„Neke zemlje otvoreno proklamuju nacionalizam i modernizovanje svojih nuklearnih arsenala, obnavljajući tenzije koje su ublažene završetkom Hladnog rata“, rekao je Macui, na precizirajući na koje zemlje misli.

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Šinzo Abe, koji je upozorio da se razilaženja između nuklearnih i nenuklearnih zemalja proširuju, ali je obećao da će učiniti više kako bi premostio taj jaz.

Da bi obe strane sarađivale, važno je da svi shvate „realnost tragedije nuklearnih napada“, poručio je Abe, ponovivši obećanje Japana da će održati svoje pacifističke i nenuklearne principe.

U napadu SAD na Hirošimu ubijeno je 140.000 ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70.000, što je dovelo do predaje Japana i okončanja Drugog svetskog rata, podseća američka agencija.

Japanska agencija Kjodo navodi da je jutros održan minut ćutanja u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, tačno u 08.15 sati – kada je američki bombarder ispustio atomsku bombu „Mali dečak“ iznad tog grada, 6. avgusta 1945. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike