U trendu

Hostert: Sancije Dodiku nisu bile tema Bundestaga

SARAJEVO/BERLIN – Nemački Bundestag još nije imao na dnevnom redu temu eventualnog uvođenja sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, rekla je za portal sarajevskog Avaza poslanica Jasmina Hostert, koja, kako kaže, ne sumnja da će i ta tema doći na red.

„Zbog situacije sa koronom, ali ne sumnjam da će doći na red. Važno je da vlada ima podršku parlamenta po pitanju sankcija i mera koje planiraju da uvedu prema destruktivnim snagama u Bosni i Hercegovini“, rekla je Hostert, inače Sarajka, koja je uspela da na septembarskim izborima obezbedi sebi mesto poslanika u Bundestagu.

Govoreći o zahtevu nove nemačke vlade Evropskoj uniji da uvede sankcije Dodiku, Hostert kaže da se za sankcije protiv srpskog člana Predsedništva BiH i pre smene na čelu Ministarstva spoljnih poslova zalagao bivši ministar Heiko Mas.

„Nova ministarka Analena Berbok (Annalena Baerbock) nastavlja istu političku liniju“, tvrdi Hostert, koja smatra da je, kako navodi, „neophodno pokazati odlučnost i ne dozvoliti dalju destabilizaciju Bosne i Hercegovine“.

„Oni koji rade na urušavanju državnih institucija moraju biti sankcionirani“, rekla je Hostert.

Nova nemačka vlada pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku, koji ima za cilj da svoju „autonomnu Republiku Srpsku povuče iz Oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH“.

„Napori za otcepljenje su neprihvatljivi, a to takođe znači, a ja sam ovde lobirala za to, da se postojeći režim sankcija sada koristi i protiv gospodina Dodika“, rekla je juče šefica nemačke diplomatije Berbok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.