U trendu

I dalje se traži radioaktivna kapsula iz rudnika Rio Tinta u Australiji

SIDNEJ – Australijske vlasti i dalje traze radioaktivnu kapsulu koja je nestala na putu od rudnika Rio Tinta u gradiću Njuman do glavnog grada Perta koji je dug 1.200 kilometara.
Vlasti Zapadne Australije su započele istragu da bi saznale kako je mala, ali potencijalno smrtonosna kapsula koja sadrži radioaktivni Cezijum-137, supstancu koja se koristi u rudarstvu, nestala tokom transporta iz rudnika Rio Tinta u skladište u Pertu, navode australijski mediji.

Rio Tinto je saopštio da je angažovao stručnjake za radioaktivni materijal da „upakuju kapsulu i bezbedno je transportuju“ u skladište i da im sve do 25. januara nije bilo saopšteno da je kapsula nestala, prenosi AP Australian.

Kamion koji je prevozio opasni materijal u stovarište u Pertu je stigao na odredište još 12. januara, ali je nestanak kapsule prijavljen tek ove nedelje, prenosi Rojters.

„Izlaganje Cezijumu-137 može da izazove opekotine od radijacije ili mučninu“, saopštilo je Odeljenje za požare i vanredne situacije.

Šef zdravstvene organizacije Zapadne Australije Endrju Robertson je saopštio da dugotrajno izlaganje ovoj supstanci može da ima posledice na imunitet ljudi.

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30, 2 godine, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar