U trendu

IGK podneo krivičnu prijavu protiv predsednice Srpske

SARAJEVO – Institut za istraživsanje genocida Kanada (IGK) podneo je krivičnu prijavu protiv predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, zbog ukaza prema kojem izmenjeni krivični zakon nametnutim odlukama Valentina Incka ne važe na teritoriji Republike Srpske.

Kako prenose sarajevski mediji, u obrazloženju krivične prijave Cvijanović se tereti za „kršenje Zakona o zabrani negiranja genocida, pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH i na narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine“.

„Cvijanović je donela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je doneo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima“, saopštili su iz IGK-a.

Prema njihovom tumačenju, cilj ukaza koji je donela Cvijanović je da izazove, kako navode, „međunacionalne netrpeljivosti, razdor i mržnje, svesno, namerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reprekusije na mir i bezbednost ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu i šire“.

Pre krivične prijave protiv Cvijanovićeve, ovaj institut je podneo i krivičnu prijavu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.