najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Islandski premijer- prva “žrtva” panamskih papira

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson ponudio je danas svoju ostavku zbog krize izazvane takozvanim “Panama pejpers” (Panamski papiri), javili su danas lokalni mediji.

Gunlaugson je prethodno zatražio od presednika države Olafa Ragnara Grimsona dozvolu da raspusti parlament, ali je predsednik, koji je skratio posetu SAD i vratio se u Rejkjavik, izjavio u televizijskom obraćanju da prvo želi da čuje mišljenje mlađeg člana koalicije.

Gunlaugson, lider Progresivne stranke, bio je izložen pozivima da podnese ostavku povodom navoda da je imao of-šor kompaniju vrednu milion dolara, koji su se pojavili u finansijskim dokumentima nazvanim “Panamski papiri”, a koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Nešto pre povratka predsednika u zemlju, hiljade demonstranata su tražile da premijer ode, bacajući jaja i jogurt na zgradu parlamenta.

Pored Gunlaugsona, “Panama pejpers” navode i ime ministra finansija Bjarnija Benediktsona lidera Nezavisne stranke, mlađeg partnera u koaliciji, koji je takođe skratio boravak u Floridi kako bi se vratio u zemlju.

Prema “Panama pejpers” 41-godišnji Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su of-šor kopaniju Vintris Ink. na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine.

On je krajem 2009. godine prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simbolicnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Zamera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udeo u vlasništvu holdinga.

Skandal sa Panamskim papirima izazvao brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše. Neke od najpoznatijih ličnosti obuhvaćenih skandalom kažu da imaju nefer tretman u trenutku kada niz vlada pokreće istragu o utaji poreza  i drugim malverzacijama na osnovu “Panamskih papira.”

“Panamski papiri” pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme “Mosak Fonseka”, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu ICIJ, koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mosak Fonseka prvo je došao nemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podelio da medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa “Panamskim papirima” izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

“Panamski papiri” pokazuju da je više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovalo skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme “Mosak Fonseka”, a velika većina ih je osnovana od devedesetih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike