U trendu

Izbori u Šlezvig-Holštajnu test pred parlamentarne izbore

U najsevernijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Šlezvig-Holštajn danas se bira pokrajinski parlament, a ovi izbori se smatraju još jednim odmeravanjem političkih snaga uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u septembru.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnijenja, sadašnja koaliciona vlada u Šlezvig-Holštajnu, sastavljena od članova Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), stranke Zeleni i stranke danske manjine Južnošlezviškog udruženja birača (ŠW), mogla bi izgubiti većinu.

Prema istim ispitivanjima javnog servisa ZDF, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel može računati s podrškom od oko 32 posto birača, njen glavni konkurent SPD s 29, Zeleni s 12, Liberalno-demokratska stranke (FDP) s 11, te desno-populistička Alternativa za Nemačku sa šest odsto birača.

Predviđa se da će ŠW, koji ne mora da ispuni uslov prelaska izbornog praga od 5 odsto, osvojiti tri procenata, prenela ja Hina.

Izbori u Šlezvig-Holstajnu su drugi po redu izbori za lokalni parlament u 2017, prenela je Hina.

Iako u ovoj saveznoj pokrajini živi relativno malo birača (2,5 miliona), ovi izbori se smatraju još jednim važnim ispitom popularnosti demokršćana i socijaldemokrata.

Glavna borba će se voditi između sadašnjeg premijera i socijaldemokratskog političara Torstena Albiga i demohrišćanskog političara i izazivača Danijela Gintera.

Postavlja se pitanje hoće li SPD u Šlezving-Holstajnu profitirati od porasta popularnosti saveznog SPD-a otkako je bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u februaru preuzeo kormilo stranke i izabran za glavnog kandidata socijaldemokrata na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru.

Na prvim ovogodišnjim lokalnim izborima u Saru u martu, SPD nije profitirao od uzlaznog trenda na saveznom nivou.

Za nedelju dana, 14. maja, na redu su izbori u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija gde socijaldemokratima, takođe, preti gubitak vlasti i pobeda CDU-a.

Glavne teme predizborne kampanje u Šlezvig-Holstajnu bile su obrazovanje, elektrane na pogon vetra i jačanje infrastrukture prema severnom susedu Danskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.