U trendu

Izrael odgovorio na raketni napad iz Sirije

Vojska Izraela je u četvrtak uveče na artiljerijom i avionima napala položaje vojske Sirije visoravni Golan, čime je odgovrila na ispaljivanje četiri rakete na izraelsku teritoriju, saopštili su vojni izvori.

„Izraelska vojska je izvela pet ili šest napada artiljerije i avijacije na položaje vojske Sirije na Golanskoj visoravni“, rekli su agenciji AFP izvori ubrzo pošto su rakete iz Sirije ispaljene na sever Izraela i na deo Golana koji je od rata 1967. godine pod okupacijom Izraela. Od tih raketa nije bilo žrtava u Izraelu.

Agencija AP je javila međutim da su rakete na Izrael ispalili „sirijski ekstremisti“, i da je to prva takva akcija još od Bliskoistočnog rata 1973. godine.

Izvor iz izraelske vojske je rekao za AP da je rakete ispalila grupa „Islamski džihad“ koja ima podršku Irana.

Ali, Izrael je, dodaje AP, saopštio da odgovornom za taj i druge napade smatra Vladu Sirije. Od početka rata u Siriji 2011. godine povremeo je bilo pojedinačnih minobacačkih napada na Izrael, ali sve do sada nije bilo raketnih.

Po vestima iz Sirije, nekoliko granata u tom pravcu su ispalili izraelski tenkovi, gađajući položaje sirijske vojske i drugih provladinih snaga kod grada Bata.

Sirijska agenija SANA je objavila da je jedan izraelski helikopter ispalio nekoliko raketa na teritoriju Sirije, oštetivši državne zgrade u gradu Kjuneitra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.