U trendu

Izrael optužio Abasa da je izrekao laži u UN

Ambasador Izraela u UN Dani Danon ocenio je danas da je govor Mahmuda Abasa na zasedanju Generalne skupštine UN „širenje neistina“ i da „ohrabruje mržnju“.

„Danas su laži i opravdanja pokazali ponovo da palestinsko rukovodstvo serijski izbegava mir“, naveo je izraelski ambasador.

Danon je reagovao povodom Abasovog govora o decenijskom izraelsko-palestinskom sukobu i ocene da je Izrael ugrozio rešenje tog konflikta po modelu dve države širenjem jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući i anektirani istočni Jerusalim, i da više nema mesta za palestinsku državu.

Abas je takodje uporedio s igranjem vatrom donošenje bilo kakve jednostrane odluke Izraela o mestu svetom i za Jevreje i za muslimane u Starom gradu u Jerusalimu.

Napetost je porasla ovog leta na tom svetilištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su se tamo nekada nalazili dreni jevrejski hramovi, a muslimani Uzvišeno utočište i gde je sada džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, kada je Izrael postavio, a potom brzo uklonio metalne detektore nakon napada u kome su ubijena dva izraelska policajca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar