U trendu

Izrael počinje masovnu vakcinaciju od sledeće nedelje

RAMALA – Izrael će sledeće nedelje početi sa kampanjom masovne vakcinacije građana protiv Kovid-19, nakon što je premijer Benjamin Netanjahu lično stupio u kontakt sa direktorom kompanije Fajzer.

Milioni Palestinaca koji žive pod kontrolom Izraela na vakcinaciju će morati da čekaju znatno duže, prenosi AP.

Izrael ima mobilne jedinice za vakcinaciju koje imaju frižidere u kojima vakcina može da se čuva na minus na 70 stepeni Celzijusa.

Vakcinacija bi trebalo da počne u toku sledeće nedelje, sa kapacitetom od 60.000 doza po danu.

Izrael je sa kompanijom Fajzer postigao dogovor o nabavci osam miliona doza vakcina, što je dovoljno za polovinu od devet miliona stanovnika ove zemlje.

Dogovor je postignut nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu lično kontaktirao izvršnog direktora kompanije Fajzer Alberta Bourlu.

Zemlja je ranije u toku ovog meseca takođe postigla dogovor sa kompanijom Moderna, od koje će kupiti šest miliona doza vakcina.

Kampanjom vakcinacije u Izraelu biće obuhvaćeni Jevreji koji žive na teritoriji Zapadne obale i koji su državljani zemlje, ali ne i 2,5 miliona Palestinaca koji žive na ovoj teritoriji i koji će morati da čekaju vlasti Palestine.

Palestinci se nadaju da će vakcine protiv Kovid-19 dobiti u okviru progama „Kovaks“, koji predviđa distribuciju besplatnih vakcina za do 20 odsto stanovništva siromašnijih zemalja, od kojih su mnoge snažno pogođene pandemijom.

Program je, međutim, obezbedio samo deo od dve milijarde doza vakcina koje planira da nabavi u toku naredne godine.

Dogovori tek treba da budu potvrđeni, a tu je i nedostatak finansijskih sredstava.

Vakcinaciju Palestinaca dodatno otežava činjenica da imaju samo jednu jedinicu za čuvanje vakcine.

U Izraelu je do sada potvrđeno preko 350.000 slučajeva Kovid-19 i više od 3.000 smrtnih slučajeva. Na teritoriji Zapadne obale, među palestinskim stanovništvom, zaraženo je preko 85.000 ljudi, a preminulo je više od 900.

U pojasu Gaze, u kojem živi dva miliona Palestinaca, potvrđeno je više od 30.000 slučajeva Kovid-19 i 220 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.