U trendu

Izrael postavio ograde pred svetilište u Jerusalimu

Izrael je danas postavio metalne ograde koje vode do detektora za metal na ulazu u jerusalimsko svetilište na kome se nalazi džamija Al-Aksa.

Te ograde služe za formiranje redova na ulazu, navodi agencija Asošeijted pres i dodaje da izraelska policija nije komentarisala ovaj potez.

U izraelskim medijima se sugeriše da bi ograde mogle biti deo mogućeg kompromisa na osnovu koga će se ukloniti metalni detektori koji su izazvali ljutnju ne samo Palestinaca već i čitavog muslimanskog sveta.

Metalni detektori su postavljeni nakon oružanog napada kraj svetilišta 14. jula u kome su tri izraelska Arapina ubila dva izraelska policajca.

Palestinci su optužili Izrael da novim bezbednosnim merama pokušava da proširi kontrolu nad mestom koje je sveto i za Jevreje, ali njime upravljaju muslimani, dok je izraelska strana zadužena za bezbednost.

U znak protivljenja Palestinci su pokrenuli masovne poteste koji su prerasli u nasilje i u kome je od petka ubijeno petoro demonstranata.

Troje Izraelaca iz iste porodice ubijeno je kasno u petak u napadu nožem jednog mladog Palestinca u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

On je pred taj napad na svom Fejbuk nalogu napisao da će umreti za Al Aksu.

Izrael je odbacio tvrdnje da pokušava da proširi kontrolu nad Brdom hrama kako to sveto mesto nazivaju Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa i Kupola na steni i muslimani ga zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočošte).

U nedelju su na prilazima svetilištu primećene kamere koje navodno mogu da detektuju metal i smatraju se takodje pokušajem da se eventualno pronadje alternativa za detektore.

Muslimanski lideri medjutim odbacuju svaku izmenu statusa kvo, kako kažu, a na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole, a Jevreji mogu da ulaze samo u odredjenim satima i ne mogu se moliti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.