Izrael tvrdi da Sirija koristi hemijsko oružje

Izrael je saopštio da su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružje protiv civila od početka prekida vatre, čiji je cilj da otvori put za okončanje petogodišnjeg građanskog rata.

Prekid vatre je stupio na snagu u subotu, pod sponzorstvom Rusije i SAD, a opozicija je optužila Damask da ga ne poštuje, što je sirijski predsednik Bašar Asad porekao, prenose izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

“Sirijci su koristili hemijsko oružje i u poslednje vreme koriste hlor protiv civila, uključujući ove dane, nakon prekida vatre, bacajući burad hlora na civile,” izjavio je sinoć izraelski ministar odbrane Moše Jalon na jednoj konferenciji kraj Tel Aviva, ali nije ulazio u detalje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u nedelju pozdravio napore na uspostavljanju prekida vatre, ali je najavio da bi njegova zemlja i dalje mogla da napada tu susednu arapsku zemlju kako bi zaustavila svaku pretnju svojoj bezbednosti.

Godine 2014. je misija za utvrdjivanje činjenjica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) zaključila da se hlor sistematski koristi u sirijskom ratu, čak i nakon što je ta zemlja predala svoje zalihe toksičnog oružja, prenose izraelski mediji pisanje Rojtersa.

Obe strane poriču da koriste burad bombe, za koje je rečeno da se se bacaju iz helikoptera. Sirijske vazduhoplovne snage su jedina strana u sukobu za koju se zna da ima helikoptere.

Zajednička misija UN i OPCW trenutno ispituje ko je odgovoran za hemijske napade.

(Beta)

Ostavite komentar