U trendu

Izraelska ministarka: Netanjahu ne mora da podnese ostavku

Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked izjavila je da čak i ako bude optužen za korupciju, premijer Benjamin Netanjahu ne mora da podnese ostavku.

Šaked je sinoć objasnila za izraelski TV Kanal dva da ministri moraju to da učine, ali ne nužno i premijeri.

Ona je dodala da će koalicioni partneri morati da diskutuju o etičkim posledicama takvog razvoja dogadjaja, ali da je još rano.

Ministarka pravde je najviša zvaničnica koja je odgovorila na vest da izraelska policija sumnja da je Netanjahu umešan u korupciju, prevaru i iznevaravanje poverenja u nekoliko slučajeva.

Netanjahuov bivši šef kabineta Ari Harou je pristao da bude državni svedok i svedoči protiv bivšeg mentora.

To je podstaklo sumnje da bi protiv Netanjahua uskoro mogla biti podignuta optužnica. On je više puta porekao da je bilo šta loše učinio i te optužbe označio lovom na veštice.

U medjuvremenu se oko 3.000 demonstranata okupilo sinoć ispred kuće vrhovnog tužioca Izraela Avihaja Mandelblita u Petah Tikvi u centralnom Izraelu da protestuje protiv oklevanja i sporosti istrage protiv Netanjahua, javljaju izraelski mediji.

Demonstrantima se obratila društvena aktivistkinja Dafni Lif, jedna od organizatora socijalnih protesta u leto 2011. godine, kao i bivši zaposleni u Netanjahuovoj rezidenciji Meni Naftali koji je tužio Netanjahua i njegovu suprugu Saru za odnos prema njemu i dobio odštetu.

Ovakvi protesti se održavaju već 34. uzastopni vikend, ali ovog puta je bilo i kontraprotesta oko 400 pristalica Netanjahuove konzervativne partije Likud.

Netanjahu je pre dva dana, nekoliko sati nakon što je njegov bivši šef kabineta potpisao sporazum da bude državni svedok postavio video snimak na svom Fejsbuk nalogu u kome je odgovorio na to, ali je najpre pomenuo nekoliko bezbednosnih diplomatskih dogadjaja od prošle nedelje.

„Tako da želim da vam kažem gradjani Izraela ne obraćajte pažnju na buku u pozadini, nastavljam da radim za vas“, rekao je on.

U četvrtak je policija obavestila sudove da produžava embargo na višestruke istrage koje se tiču sumnji na korupciju, zapravo sumnje da je Netanjahu primao skupe poklone od bogatih biznismena, medju njima i stranaca i holivudskog producenta Arnona Milhana i da se dogovarao s izdavačem tiražnog izraelskog lista Jediota ahronota Arnonom Mozesom da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja provladinog dnevnika Izrael hajom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike