U trendu

Jedan mrtav, više povređenih na protestima u Peruu

LIMA – Jedan muškarac je preminuo, a nekoliko njih je hospitalizovano posle sukoba policije i demonstranata pristalica bivšeg predsednika Oerua Pedra Kastilja tokom protesta u Limi, preneo je danas Rojters.

Kako navodi agencija, smrt demonstranta Viktora Santistebana Jaksavilke povećala je broj građana koji protestuju širom zemlje, i koji su u poslednjih nekoliko nedelja dobili maha u prestonici, nakon ruralnog planinskog područja Perua.

Tokom protesta u subotu, Santisteban je zadobio tešku povredu glave, a protesti su eskalirali, jer su se demonstranti naoružani kamenjem i improvizovanim štitovima sukobili sa policijom, koja je upotrebila suzavac i gumene metke, prenela je britanska agencija.

Pristalice bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja izašle su na ulice nakon što je on smenjen i uhapšen zbog pokušaja da raspusti Kongres u decembru prošle godine.

Pristalice Kastilja traže da sadašnja predsednica Boluarte podnese ostavku i da se održe novi izbori.

U protestima u Peruu od decembra je poginulo više od 50 ljudi, a policija je optužena za prekomernu upotrebu sile prilikom gušenja demonstracija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar