U trendu

Jermeni obeležavaju godišnjicu stradanja iz 1915. godine

JEREVAN – Jermeni danas obeležavaju godišnjicu stradanja i masovnih deportacija pod vladavinom Otomanskog carstva 1915. godine.

Mnogi su položili cveće kod večnog plamena u memorijalnom kompleksu u prestonici Jermenije Jerevanu, formirajući na taj način zid od cveća visok gotovo dva metra, prenosi AP.

Jermenija kao godišnjicu progona i stradanja obeležava dan kada je 1915. ubijeno oko 250 jermenskih intelektualaca, što se smatra kao prvi korak u masovnom ubijanju u kojem je, kako se procenjuje, stradalo milion i po ljudi.

Jermenija, mnogi istoričari kao i još neke zemlje smatraju ove zločine za prvi genocid u 20. veku. Turska odlučno odbacuje ovakvu karakterizaciju, priznajući da je veliki broj ljudi tada stradao, ali insistira na tome da je broj žrtava preuveličan i da je njihova pogibija rezultat građanskih nemira, navodi AP.

Kako su američki zvaničnici rekli za ovu agenciju, očekuje se da će predsednik SAD Džozef Bajden danas formalno priznati stradanje Jermena kao genocid.

„Ako američki predsednik koristi termin genocid, to će biti važan korak“, izjavio je danas na komemorativnoj ceremoniji zamenik šefa jermenske diplomatije Avet Adonts.

On je dodao da će to takođe poslužiti kao primer ostatku civilizovanog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.