Junker Micotakisu čestitao na čistoj pobedi

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras lideru grčke Nove demokratije Kirjakosu Micotakisu na, kako je naveo, čistoj pobedi na parlamentarnim izborima.

„Imam apsolutno poverenje u vaše lične sposobnosti i sposobnost Grka da ispišete novo i svetlije poglavlje u istoriji vaše zemlje. Možete da računate na moju ličnu podršku i podršku Evropske komisije u postizanju tog cilja“, naveo je Junker u čestitci.

On je istakao da je grčki narod mnogo toga pretrpeo u poslednjih deset godina, ocenivši da dostojanstvo, izdržljivost i posvećenost Evropi, koje su pokazali, zaslužuju poštovanje, prenosi ANA.

Junker smatra da je veliki uspeh Evropske komisije bio to što je pomogla Grčkoj da „okrene novu stranu, izađe iz krize i planira svoju budućnost“.

„Grčka je trenutno u poziciji koju zaslužuje, u srcu Evrope i evrozone. Mnogo toga je postignuto, ali mnogo toga treba još da bude urađeno“, poručio je Junker.

Konzervativna Nova demokratija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mesta u parlamentu.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mesta u parlamentu.

(Tanjug)

Napišite komentar