U trendu

Jurova: Digitalni rat Rusije i Kine potkopava demokratiju EU

BRISEL – Rusija i Kina vode digitalni rat lažnim vestima i dezinformacijama kako bi potkopale demokratiju u Evropi, a Evropska unija mora da razvije „alate“ kako bi uzvratila, izjavila je danas potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Jurova je rekla da te dve zemlje poseduju „oružane informacije“ i da neće odustati sve dok im se Evropa ne suprotstavi, preneo je AP.

„Postoje spoljni akteri, Rusija i sve više Kina, koji aktivno koriste dezinformacije i povezane taktike mešanja kako bi potkopali evropsku demokratiju“, rekla je Jurova na konferenciji stručnjaka za dezinformaciju i kreatora politike u Briselu.

Te dve zemlje će se osećati prijatno dok ne pokažemo da nećemo tolerisati ovu agresiju i mešanje, navela je ona.

Jurova je rekla da je „digitalni rat“ omiljena metoda Rusije i Kine, jer oni vide da je ona efikasna i jeftina i dodala da nije dovoljno naivna da veruje da će ih neki razgovor obeshrabriti u tome.

Evropa mora da pronađe najbolji način da brani sebe i svoju teritoriju i da se služi najefikasnijim „alatima“, uključujući finansiranje i novu politiku, istakla je Jurova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.