U trendu

Kac: Ne žalim zbog izjava o Poljskoj,moram da govorim istinu

JERUSALIM – Vršilac dužnosti izraelskog ministra spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da ne žali zbog izjave da su Poljaci sarađivali sa nacistima i da su „posisali antisemitizam sa majčinim mlekom“.

„Ja, kao sin onih koji su preživeli holokaust moram da kažem istunu“, rekao je Kac u intervjuu, koji je emitovan uživo na televiziji, nakon što je izbio diplomatski spor između Izraela i Poljske.

Kacova izjava prošle nedelje razbesnela je Poljsku, koja je potom odlučila da otkaže svoje prisustvo na samitu Višegradske grupe u Jerusalimu, podseća AP.

U intervjuu za izraelski list Harec, koji je objavljen danas, poljski premijer Mateuš Moravjecki oštro je kritikovao Kacove komentare, za koje je rekao da predstavljaju „ništa manje od rasizma“ i uporedio ih sa komentarima „radikalnog ekstremiste“.

Moravjeski je ranije, kao razlog za povlačenje njegove zemlje sa samita, naveo izjavu izraelskog ministra spoljnih poslova koji je rekao da su „mnogi Poljaci“ sarađivali sa nacistima u Drugom svetskom ratu i da dele odgovornost za holokaust.

Moravjecki je takvu izjavu nazvao „rasističkom i naprihvatljivom“.

Samit V4 planiran je kao okupljanje lidera Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.