U trendu

Kako to misli Duterte da se odvoji od Amerike?

Američki Stejt department je objavio danas da će SAD tražiti objašnjenje od Filipina za izjavu predsednika te zemlje Rodrigo Duterte o „odvajanju“ od Vašingtona.

Rojters prenosi da je Stejt department nazvao ovu izjavu zbunjujućom i u suprotnosti sa bliskim partnerstvom dve zemlje. Agencija podseća da je Duterte tokom današnje posete Kini kazao da je „Amerika izgubila“ u pogledu vojnih i ekonomski veza sa Filipinima.

„Objavljujem moje odvajanje od SAD“, rekao je Duterte.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je da će SAD „tražiti objašnjenje na šta je tačno predsednik (Filipina) mislio kada je govorio o odvajanju od SAD“.

„Nije nam jasno šta to tačno znači i kakve sve posledice bi imalo“, naveo je Kirbi.

AFP je preneo ranije danas da vlada Filipina nije podnela formalni zahtev za preoblikovanje saradnje sa Vašingtonom, uprkos najavi predsednika te zemlje Dutertea o „odvajanju“ od SAD, prenosi AFP.

„Još nismo dobili bilo kakav zahtev putev zvaničnih kanala s ciljem da se promeni naša pomoć ili saradnja sa Filipinima“, rekao je za tu agenciju neimenovani zvaničnik SAD.

Duterte, koji boravi u četvorodnevnoj poseti Kini, najavio je danas posle sastanka predsednikom Sji Đinpingom, udaljavanje njegove zemlje od Sjedinjenih Država, dugogodišnjeg saveznika.

„Najavljujem odvajanje od SAD“, rekao je Duterte posle susreta da kineskim predsednikom.

Duterteova poseta Kini treba da potvrdi približavanje kineskoj sferi uticaja, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.