U trendu

Katarski emir ide u Ankaru usred slabljenja turske valute

DOHA – Katarski emir Tamim bin Hamad al Tani planira da danas poseti Tursku kao bi razgovarao sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom, izvestila je državna agencija Katara QNA.

Kako Rojters napominje, ova poseta dolazi u vreme kada Turska valuta gubi na vrednosti usled pogoršanja odnosa te zemlje sa SAD.

Turska i Katar tradicionalno neguju dobre bilateralne odnose, a Ankara podržva Dohu u sukobu koji ima sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama.

Britanska agencija je ranije izvestila da je Turska udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Uredbu o povećanju tarifa potpisao je turski predsednik, a one podrazumevaju da će se tarife duplirati tako da će za putnička vozila biti 120 odsto, za alkoholna pića 140 odsto i listove duvana na 60 odsto, a uvećanje se odnosi i na druge proizvode, poput kozmetičkih proizvoda, pirinča i uglja, prenosi Rojters.

„Uvozne carine povećane su za pojedine proizvode, po principu reciprociteta, a kao odgovor na namerne napade američke administracije na našu ekonomiju“, napisao je potpredsednik Turske Fuat Oktaj na svom Tviteru.

Kako je navedeno, pogoršanje odnosa sa SAD uzrokovalo je rekordan pad turske lire, koja je izgubila više od 40 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine.

Taj potez usledio je usred tenzija između dve članice NATO saveza, a zbog sveštenika Endru Barnsona koji je uhapšen u Ankari zbog navodnih veza sa terorističkim grupama, ali i drugih diplomatkih problema.

Prošlog petka, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je odobrio više tarife na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.