Katimerini: Povečan broj migranata u odnosu na 2018.

ATINA – Broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci koje je objavila policijska agencija Evropske unije Fronteks.

„U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200 hiljade“, saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.

Međutim, dodaju da je, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbeglica na egejskim ostrvima porastao za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mesec.

„Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana“, dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam meseci zabeležan je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i reč je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam meseci ove godine ta brojka dostigla vrednost od 5.800.

Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period pre godinu dana.

(Tanjug)

Napišite komentar