najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kerijev ultimatum: Asad mora da ode do 1. avgusta

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je sirijsku vladu i njene saveznike u Moskvi i Teheranu da imaju rok do 1. avgusta da započnu političku tranziciju da uklone predsednika Bašara al Asada, ili da se suoče sa posledicama novog američkog pristupa u okončanju građanskog rata u Siriji.

Imajući, međutim, u vidu dosadašnje neispunjene američke pretnje tokom sukoba u Siriji – od tvrdnji da su Asadovi dani odbrojani pre pet godina, do obećanja vojne akcije ako on upotrebi hemijsko oružje – nije jasno kakav efekat bi mogao da ima ovaj Kerijev ultimatum, navodi AP.

Američka agencija, takođe, ocenjuje da je malo verovatno da će administracija Baraka Obame, koja se dugo protivila aktivnoj američkoj borbenoj ulozi u Siriji, usred predsedničke izborne kampanje značajno povećati vojno prisustvo iznad sadašnjih 300 pripadnika specijalnih snaga čiji angažman je već odobren.

“Rok za tranziciju je 1. avgust”, rekao je Keri novinarima u Stejt departmentu.

“Sada stižemo do maja. Dakle, ili će nešto da se desi narednih meseci, ili se traži veoma drugačiji pristup”, rekao je Keri.

On je osudio napad na bolnicu u Alepu u kojem je danas poginulo 20 ljudi i rekao da je raketa izgleda ispaljena sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici.

SAD, kako je naglasio, odbacuje nasilje nad civilima, bilo da ga čini Asadova vlada ili opozicione grupe koje podržava Zapad.

On je upozorio da bi jedna od glavnih posledica mogla da bude potpuno poništavanje primirja i povratak ratu.

“Ne mislim da Rusija to želi. Ne mislim bi da bi Asad imao koristi od toga. A moglo bi da se govori i o drugim posledicama. To ostaje za budućnost”, naveo je Keri.

Prema njegovim rečima, Rusija i SAD rade na detaljima trajnijeg primirja koji bi obuhvatio Alepo. Lideri svih strana, kako je dodao, moraju da se uzdrže od borbi zarad mira.

“Ako je Asadova strategija da nekako zauzme Alepo i deo zemlje, imam vest za njega: ovaj rat se neće završiti”, rekao je Keri i dodao da “sve dok je Asad tu, opozicija neće prekinuti borbu”.

Keri je naveo i da je preneo svim kolegama u Moskvi i Teheranu da u Siriji neće biti mira sve dok ne budu spremni za novu sirijsku vladu.

“Asad, jednostavno, ne može da ujedini zemlju”, zaključio je on.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Žarko

  Sa velikim oduševljenjem čekam taj 1. avgust. Baš da vidimo šta će uraditi ovaj demostrant i nekadašnji protivnik ratova, pogotovo u Vijetnamu. Evo ga sad da dokaže da Amerika nikad ne mijenja ni ćud ni narav. No malo su se zaigrali, ne shvativši da je njena hegemonistička politika i pored tolkih medijskih zavrzlama i retoričke harange, doživela krah i uzalud su pokušaji da dokaže da je glavni policajac na ovoj kugli zemaljskoj. Protiv Kine ne mogu, a pogotovo protiv Rusije. Ostalo im je da samo riječima pokušaju nešto. Eto doći će i taj 1. avgust pa ćemo vidjeti koje su to rigoroznije opcije ovog Kauboja!!!

 2. Balkan

  Kaže čovek ako Asad hoće da zauzme Alepo, biće i dalje rata. Pa ovo niko normalan ne bi izjavio. Kao da je Alepo negde ko zna gde, pa Asad vodi osvajacki rat. A Alepo samo jedan od važnih gradova u Siriji. Ima se blagi utisak da Veliki brat gubi konce, mada je odavno on to izgubio, i sve više upada u vrtlog iz koga nikada neće izaći, već će, kao Rimsko carstvo, propasti.

 3. neregistrovan

  Vidi dedušinu kako on zahteva i postavlja ultimatume. E baš da vidimo. Krajnje je vreme da neko ko to može zbriše sa ove planete te Amere.

 4. Louis Krstic

  “Svako ko želi mir u svetu treba da ostavi taj svet na miru”, rekao je jedan veliki duhovni učitelj.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike