U trendu

Kijev u Pragu organizovao izloĹžbu zaplenjenog ruskog oruzja

PRAG – Ruska vojna oprema, koju su zaplenile ukrajinske oruĹžane snage tokom sukoba, izloĹžena je u čeĹĄkoj prestonici Pragu, prenosi BBC.

Izložba ratnih trofeja, koja uključuje oštećeni tenk T-90, PVO raketni sistem BUK i samohodnu haubicu MSTA, predstavljena je na Letnoj ravnici, velikom otvorenom prostoru nedaleko od Praškog zamka.

„Ova izložba dokazuje koliko nam je važna podrška partnerskih zemalja “, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski za BBC nakon otvaranja izložbe.

On je u pisanom saopĹĄtenju za BBC naveo da „ruska propaganda voli da plaĹĄi ljude da njihovi tenkovi mogu da stignu do Praga, Berlina ili Pariza“.

„Ukrajinci su pokazali da je to moguće samo u obliku otpada“, naglasio je Monastirski.

Izložba, koju je organizovalo njegovo ministarstvo, prikazuje i deaktivirane rakete i granate koje su pale na ukrajinske gradove od početka ruskog napada na tu zemlje u februaru, prenosi BBC.

Na početku sukoba, ukrajinska ambasada u Pragu zajedno sa češkim ministarstvom odbrane pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu češkog oružja za ukrajinsku vojsku, a prikupljeno je više od 50 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.