Kina i Tajvan uspostavili telefonske veze

Kineski i tajvanski zvaničnici saopštili su danas da su prvi put upotrebili nove telefonske veze.

Telefonska veza predstavlja napredak u odnosima vlasti Pekinga i Tajpeja. Do sada su veze imale samo nevladine organizacije.

Ministarstva inostranih poslova Kine i Tajvana saopštila su da će nova telefonska linija uticati na poboljšanje uzajamnog poverenja.

Predsednici Kine i Tajvana Si Đinping i Ma Jing-jeo održali su 7. novembra prvi sastanak od kada se Tajvan izdvojio od Kine 1949. godine.

Lideri Kine i Tajvana nisu se sastajali 66 godina, od kada su se nacionalisti partije Kuomintang pod vodjstvom Čang Kai-Šeka sklonili na Tajvan, posle poraza od komunista pod vodjstvom Mao Cedunga u gradjanskom ratu. 

I Čang i Mao su tvrdili da su istinski lideri cele Kine i da je onaj drugi nezakoniti okupator.

Tokom narednih decenija neprijateljstvo je polako bledelo, izjave o ratu se sve redje čule, dok je novac sve više postajao zajednički jezik. 

Rad na ispunjavanju uslova za početak dijaloga počeo je 1990-ih godina, ali su rezultati postali vidljivi tek po dolasku Maa na vlast 2008. godine. 

Od 2008. godine potpisano je 23 sporazuma, uspostavljeni su direktni letovi, zaključeni trgovinski sporazumi i zabeležen je porast turizma.

(Beta)

Ostavite komentar