U trendu

Kina: Kontramere zbog nove posete americkih kongresmena Tajva

VAŠINGTON – Kina se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD-a i kineskog regiona Tajvana i preduzeće odlučne kontramere kako bi reagovala na provokacije od strane SAD, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Pengju povodom posete delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Liju smatra da je odgovornost za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu potpuno na američkoj strani i dodaje da SAD treba da snose sve posledice koje je izazvala poseta kongresmena Tajvanu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Prema oceni kineskog diplomate, najnovija poseta američkih kongresmena Tajvanu još jednom dokazuje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu i da nisu štedele napore da podstaknu sukob između dve strane i mešaju se u unutrašnje stvari Kine.

Kineska vojska održala je danas nove vežbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih kongresmena posetila Tajpej i sastala se sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven.

Ranije ovog meseca Tajvan je posetila i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, što je izazvalo oštru rekaciju Kine, koja je zbog toga pokrenula velike vežbe oko Tajvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar