U trendu

Klingbajl: Napad na Tajvan bi radikalno promenio odnose Nemačke i Kine

BERLIN – Ako Kina napadne Tajvan Nemačka će biti prinuđena da preseče veze sa Kinom na isti način kao što je to učinila sa Rusijom, saopštio je danas predsednik nemačke socijaldemokratske partije (SPD) Lars Klingbajl.

U komentaru za današnji Di cajt Klingbajl je izjavio da će „sutra, prekosutra ili za 10 godina“ možda doći trenutak kada će Kina preći svoje granice, prenosi Rojters.

Klingbajl tvrdi da Nemačka mora da postane manje zavisna od Kine, otvori se drugim tržištima i nađe druge trgovinske partnere za nabavku sirovina.

„To je velika lekcija koju smo naučili iz našeg odnosa sa Rusijiom,“ zaključio je Klingbajl.

Berlin želi da napravi radikalan zaokret u strategiji prema Kini koju je promovisala bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Berlin i Peking su tada razvijali dobre odnose skoncentrisane na trgovinu, tako da je Kina 2016. godine postala najveći trgovinski partner Nemačke.

Neki nemački političari i predstavnici biznisa su i ranijih godina predlagali veću diverzifikaciju trgovine sa Azijom zbog „rasta autoritarnih tendencija kineskog predsednika Sija“.

Angela Merkel je 2021. godine pre napuštanja funkcije kancelarke izjavila da je na početku „možda bila naivna“ u vezi s nekim aspektima saradnje sa Kinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.